Totaal aantal pageviews

zondag 22 mei 2011

Aan de slag met duurzame voeding

Rammenas, biet, pastinaak, knolselder. Een team van laatstejaarsstudenten heeft onze smaakpapillen gestreeld én onze bewustwording over ‘vergeten groenten’ gestimuleerd. Ze werkten een project uit rond duurzame voeding. Kers op de taart was een kookwedstrijd met sterrenchef Kobe Desramaults van restaurant ‘In de wulf’ (Dranouter).


Inderdaad dit onderdeeltje van ons project is al een tijdje geleden afgesloten maar ondertussen is ons artikel ook verschenen in de KATHO- kathern
"Binnenstebuiten" nummer 2. (http://www.katho.be/page.aspx?smid=3357)

Ikzelf kreeg al heel wat leuke reacties van oud-studenten. Fijn!

Het artikel kan u terugvinden op de bovenstaande link of hieronder lezen.

Project Duurzame voeding.

Als laatstejaarsstudenten kleuter- en lageronderwijs hebben we als afstudeermodule voor projectwerking gekozen. Enkelen onder ons verdiepen zich in het uitwerken van een educatief aanbod in ‘het Kriebelhof’, de binnentuin van Katho Tielt. Andere studenten proberen het begrip ‘smaakklassen’ te integreren in het onderwijs.

In elk traject zit het onderdeel ‘duurzame voeding’ vervat. Aanvankelijk konden we geen kant en klare definitie aan het begrip geven. Tijd om daar verandering in te brengen! Meteen gingen we op zoek naar informatie om onze kennis te verruimen.

Na deze inhoudelijke verdieping, mochten we meehelpen om een projectweek rond duurzame voeding op de campus te organiseren. Deze ging door van 7 tot en met 14 februari. Onze taak bestond erin om elke dag een vergeten groente voor te stellen. Het volledige team was meteen laaiend enthousiast. Enkel informatie geven over de vergeten groenten vonden we niet interessant en uitdagend genoeg. Daarom besloten we om telkens een proevertje bij ‘de vergeten groente van de dag’ te presenteren.

Zo waren er onder andere rammenasblokjes, bietensalade, pastinaaksoep en knolselderfrietjes. Zowel van studenten als docenten kregen we heel wat positieve reacties. Naar het einde van de week toe, kregen we steeds meer bezoekers aan onze stand. Ze toonden duidelijk interesse in ‘de vergeten groente van de dag’. Hieruit konden we besluiten dat we erin geslaagd waren om de vergeten groenten in de kijker te plaatsen.

Tijdens de week van de duurzame voeding was er op donderdag een ‘veggiedag’ gepland. Op deze dag stimuleerden we de studenten en lectoren om zo weinig mogelijk dierlijke producten te verbruiken. Hoe minder dierlijke producten je immers eet, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Samen hielpen we Sofie in de bar om een vegetarische lasagne te maken. Het experiment was overheerlijk! Een echte aanrader om zelf eens te bereiden!

Gedurende deze week kregen alle studenten en docenten van de dagopleiding ook dagelijks enkele recepten, waarin de vergeten groente van de dag wordt verwerkt, doorgemaild. Op deze manier werd de stap tot het zelf koken met vergeten groenten kleiner.

Tot slot ging er op maandag 14 februari een kookwedstrijd door. Je kon in teams van maximum 4 deelnemers deelnemen. We mochten er koken voor niemand minder dan Kobe Desramault, een jonge sterrenchef uit Dranouter. Hij zorgde ook voor een overheerlijk duurzaam hapje voor alle studenten en docenten.

Onze opdracht bestond erin om een zo’n duurzaam mogelijk gerecht te creëren. De opgedane kennis i.v.m. duurzame voeding konden we dan ook goed gebruiken. Iedereen deed dan ook zijn uiterste best. Er heerstte enige spanning toen de sterrenchef van de bereidde gerechten kwam proeven. Toch kan er maar één team de beste zijn. De winnaars waren Epiphania, Sofie en Sien. Ze wonnen elk een ticket om in het sterrenrestaurant van Kobe Desramault te gaan eten. Toch beleefden de andere teams ook een leuke ervaring, want geef toe, koken voor een sterrenchef doe je toch niet iedere dag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten