Totaal aantal pageviews

dinsdag 14 juni 2011

Zijn wij nu ook Kriebels?

Deze vraag kregen wij de laatste twee weken regelmatig te horen, want er kwamen 9 kleuterklassen op bezoek naar ‘Het Kriebelhof’. Zij hadden allen een uitnodiging ontvangen om naar een ‘Kriebeltuinfeest’ te komen. Alle kleuters en leerkrachten keken er echt naar uit, want dat kon je merken aan al die lachende gezichtjes toen ze de tuin binnenstapten.
Daarna mochten ze gaan zitten in het amfi(bie)theater (want de meeste Kriebels en kleuters noemen dit het amfibietheater) waar de Kriebels: Lisa en Jolien hen met open armen ontvingen.
Toch keken die lachende gezichtjes als snel iets beteuterd toen ze te horen kregen dat het feest niet kon doorgaan omdat de andere 4 Kriebels (Maaike, Kim, Epi en Sofie) ziek zijn en daardoor hebben alle Kriebels nog geen tijd gevonden om de tuin op orde te zetten en hapjes en drankjes te maken.
Gelukkig was iedere klas bereidt om de Kriebels te helpen en dit deden ze met vol enthousiasme. Alle Kriebels hebben zich verdeeld in drie groepen. De kleuters konden dit heel gemakkelijk zien omdat alle Kriebels een overal droegen in een welbepaald kleur. Zo waren er Kriebels met een blauwe, groene en rode overal en ook de kleuters kregen een sticker of stip op de hand met één van deze drie kleuren.

Daarna trok ieder groepje de tuin in op zoek naar allerlei leuke zaken die de natuur te bieden heeft, maar ook de vele diertjes in onze tuin trokken de aandacht zoals de kippen, kikkers en kikkervisjes, … en nog veel meer. Alle kleuters waren hier enorm door gefascineerd. Al gauw zag ik dat de Kriebels niet meer de leiding namen en de weg toonden doorheen de tuin. Neen, na een 5-tal minuten waren het de kleuters die van alles toonden en heel wat vragen stelden, omdat hun zintuigen nog veel scherper zijn en zij op deze manier nog veel meer ontdekten. Zij hebben veel meer oog voor details. Het werd een drukte van jewelste want de Kriebels konden met moeite die enthousiaste kleuters bijhouden.

Na het verkennen van de tuin, gingen alle groepjes druk aan de slag want er moest nu heel wat gebeuren voordat het feest kon doorgaan. Er werden heel wat hapjes en drankjes bereidt zoals wentelteefjes, aardbeienyoghurt, rabarbercake, toastjes met zelfgemaakte kruidenkaas, eiersalade en Kriebellimonade (citroenmelisse-limonade).
Er waren ook nog allerlei taakjes in de tuin en daar mochten de kleuters natuurlijk ook bij helpen. De kleuters zaaiden ook tuinkers en dit mochten ze meenemen naar de klas. Natuurlijk waren ze trots!
In het glazen huisje (de serre) werden er radijzen en wortels gezaaid en de andere planten kregen water. Hoewel dat was de bedoeling, want ook de voetjes kregen water. Gelukkig hadden de leerkrachten ervoor gezorgd dat de meeste kleuters hun laarsjes aanhadden.



Ook de dieren in de tuin kregen de juiste aandacht en verzorging. Zo mochten de kinderen de kippen voeren, een ander groepje maakte een terrarium (geen territorium Kriebel Jolien!) voor de wormen en bij de rode Kriebels zorgen ze er ook voor dat de vogels niks tekort zouden komen. Er werd gezorgd voor een drinkbadje voor de vogels en de kinderen maakten voedselkettingen met brood en pinda’s. Sommige kleuters proefden eens of alles van goede kwaliteit was, want we zouden niet willen dat de vogels ziek werden. Anderen stonden al te zwaaien met hun voedselketting, in de hoop om een vogeltje te zien, maar door hun enthousiasme maakten ze net iets te veel lawaai.




Maar na al dat koken en werken mochten de kleuters ook eens een leuk spelletje spelen zoals de kippenquiz of het zaadjes-memoriespel.
Na een anderhalf uur klonk opeens de leuke muziek uit de boxen en stroomden er van alle kanten Kriebels met hun groepje kleuters. Ze hadden allerlei lekkere hapjes en drankjes bij en zo werd het in het amfitheater een heerlijk smulfestijn!
Na een kwartiertje smullen, feesten, dansen en nagenieten was het al tijd om afscheid te nemen. Heel wat kleuters en leerkrachten vroegen wanneer ze nog eens terug mochten komen. En daarna kregen alle Kriebels als bedanking een schitterend applaus!

Groetjes

Jolien Verschueren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten